Tuesday 3 March 2020

Lund var Danmarks huvudmyntort under medeltiden

Det är inte lätt att se men på myntet man ser i bilden nedan står det "SVEN REX AD DENER" vilket betyder Sven kung i Danmark. Den Sven det handlar om är Svend Tveskæg som blev Danmarks kung omkring år 986 efter sin far Harald Blåtand.

På frånsidan (myntets baksida) som inte syns står det "GODWINE M-AN DENER" vilket betyder Godwine myntare i Danmark. När Svend Tveskæg inledde den första organiserade danska utmyntningen av anglosaxiskt inspirerade mynt omkring år 995 så var det med engelska myntare som kommit till Lund och det kom nya myntmästare till Lund efter hand under lång tid framöver.
I nästa bild nedan ser man en stödkäpp som har hittats här i Lund som spår efter ännu en engelsk myntmästare. Det står Ulfkil med runor på käppen och det var troligen en myntmästare som hetter Ulfcil som arbetade i London men kom till Lund på 1030-talet under Svend Tveskægs son kung Knut den Stores tid. Hans skandinaviska namn har tolkats som att han har angloskandinaviskt ursprung och att han ursprungligen kom någonstans från östra England.



Den äldsta myntningslokalen har inte hittats ännu men den låg sannolikt någonstans inom kungsgårdens område, det inringade skuggade område i kartan nedan. Kyrkan som markerats med (1) finns på platsen där Harald Blåtand antas låtit bygga Lunds och Skånes första kyrka på 970-talet. Kyrkan som markerats med (2) är en kyrka som var helgad åt Sankt Clemens och som troligen byggdes på 1020-talet åt den danske kungen Knut den Store. Clemenskyrkor har i flera fall hittats i anslutning till kungsgårdar.

En tänkbar plats för den första myntningslokalen kan vara någonstans öster om Clemenskyrkan på södra sidan av Klostergatan https://goo.gl/maps/kCetZ31Qf4gmmPjc8 som man ser i den sista bilden nedan. Där har det nämligen hittats spår efter guldsmedverksamhet från 1020-talet och framåt men också av äldre tomtgränser och träbyggnader, och av trähägnader som har daterats dendrokronologiskt till omkring år 979.
Svend Tveskægs mynt som man ser på bilden har sannolikt präglats i Lund men det kan möjligen ha präglats mynt i Lund redan så tidigt som på 980-talet. I samband med en arkeologisk undersökning på östra sidan av Krafts torg 1927, i samband med att Lunds stifts nya kansli skulle byggas där https://goo.gl/maps/JsKr2puX7MTGztrD8, så hittades sex tyska och engelska mynt och två av Harald Blåtands danska korsförsedda mynt. De lämnades in till Historiska Museet här i Lund som inte visar dem eftersom de säger att de inte har plats att visa dem, vilket naturligtvis inte är sant, och eftersom deras danska numismatiker anser att mynt aldrig har präglats för Harald Blåtand i Lund vilket kanske inte heller är sant.
Om det är sant att mynt för Harald Blåtand verkligen aldrig har präglats i Lund kan man nog inte vara så säker på. Trelleborgar anses ha varit lämpliga platser för prägling av Harald Blåtands korsförsedda mynt och som vi har berättat i andra inlägg förut så lät Harald Blåtand möjligen bygga en trelleborg eller något annats slags ringborg här i Lund också, på platsen där det finns en mörk cirkel i kartan nedan. Mynten som lämnades in till Historiska Museet präglades omkring år 986 och hade bara använts en kort tid så de var alltså så gott som nya. Mynt präglade för Harald Blåtand var i alla fall i omlopp i Lund omkring år 986 och de borde självklart visas hos Historiska Museet.
Under Svend Tveskægs tid blev Lund hur som helst Danmarks huvudmyntort och nyare numismatisk forskning har visat att det präglades hundratusentals mynt i Lund redan under Svend Tveskægs tid. Lund behöll sin ställning som rikets största och absolut viktigaste myntort under äldre medeltid men senare under medeltiden etablerades andra viktiga myntorter som tog över mycket av Lunds tidigare roll som Danmarks huvudmyntort.

I nästa inlägg ska vi berätta om en väldigt fascinerande och intressant sak om Svend Tveskægs stavkyrka som byggdes omkring år 990 vid Kattesund här i Lund.

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...