Monday 30 March 2020

Koloniområdena i Lund. Del 1. Kolonihistoria ur Lunds perspektiv

Här i Lund finns det 18 koloniområden med små vackra kolonistugor i små trädgårdar men koloniområdena är också intressanta kulturhistoriska sevärdheter som är öppna för allmänheten mellan den 1 maj och den 31 augusti varje år. Som lite exempel på vad ni får se om ni besöker dem så ska vi nu berätta om de fyra av Lunds koloniområden som är över hundra år gamla i en serie med fyra inlägg.
Men innan vi börjar berätta om Lunds fyra äldsta koloniområden så vill vi först i det här inlägget berätta lite kolonihistoria ur Lunds perspektiv. Det blir nämligen så mycket intressantare när man vet lite om hur det började också, och det var i Tyskland det började. Närmare bestämt 1865 där läkaren Moritz Schreber ville anlägga lekplatser som omgavs av odlingslotter för fattiga familjer som ett sätt att stärka barnens hälsa.

Den här idén spreds snart över kontinenten och 1892 startade kolonirörelsen i Köpenhamn i Danmark och med dem som förebild anlades Sveriges första koloniområde 1895 vid Pildammarna i Malmö. Här i Lund kan man säga att kolonirörelsen började när Nils Lundahl motionerade till stadsfullmäktige den 22 januari 1904 om att det skulle inrättas kolonilotter på en del av de fäladslotter som staden löst in. Det ledde sedan till att Lunds första koloniområde anlades 1905 och vilket det är ska vi berätta om i nästa inlägg 😊
Nästa koloniområde i Lund anlades bara två år senare, 1907, och 1915 när det fanns sju koloniområden så bildades föreningen Kolonisten i Lund. Den föreningen anordnade från och med 1916 årliga utställningar i Folkets Park där där kolonister visade upp grönsaker, frukter och blommor men också kunde utbyta erfarenheter mellan kolonister och agitera för kolonirörelsen. Bilden nedan är från den utställningen år 1917 då kolonister visade upp jättelika pumpor, kålhuvuden, lökar, morötter och rödbetor av olika slag.
Medlemsantalet i koloniföreningen växte snabbt så 1921 gjordes en omorganisation som innebar att det istället bildades en förening för varje koloniområde med två representanter i centralföreningen som bytte namn till Koloniföreningarnas Centralförening i Lund. Centralföreningen finns kvar än idag och heter numera Lunds Kolonisters Centralförening, LKC, och det finns 18 koloniföreningar, en för vart och ett av Lunds alla koloniområden.
Nu när vi vet hur det började så ska vi berätta om Lunds äldsta koloniområde i nästa inlägg. Det koloniområdet som anlades här i Lund 1905 är alltså 115 år gammalt i år.

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...