Tuesday 3 March 2020

En byggnad under Lunds domkurka

Vad är det för någon byggnad som finns under Lunds domkyrka? Närmare bestämt under det norra sidoskeppet som man ser i bilden nedan där det astronomiska uret finns bakom fotografen där bilden togs.

Det är en fråga som vi tyvärr inte har något säkert svar på men vi vet att det är romansk byggnad av sten som måste ha byggts för omkring eller uppåt tusen år sedan innan den sedan revs för att ge plats åt Lunds domkyrka https://goo.gl/maps/Gn8kRupn55gfnCuQA. Men vad byggnaden hade för funktion vet vi inte säkert.


Länge trodde man att det var en biskopskyrka som var föregångare till Lunds domkyrka och att det var den danske kungen Svend Estridsen som lät bygga den någon gång mellan år 1060 och mitten av 1070-talet. Men numera är man inte lika säker på det längre eller ens säker på om det verkligen är lämningarna av en kyrka som finns där under domkyrkan. Den byggdes kanske också tidigare än vad man har trott hittills.
På södra sidan av där domkyrkan finns nu fanns det gravar så tidigt som omkring år 1030. Därför har det antagits att det måste ha funnits en stavkyrka där också på samma sätt som det har funnits en stavkyrka på norra sidan av domkyrkan. Numera vet man att den på norra sidan måste ha varit en stavkyrka som byggdes redan på 970-talet under Harald Blåtands tid men om det verkligen har funnits en stavkyrka på södra sidan också är mer osäkert. Kanske hörde gravarna på södra sidan av domkyrkan istället till den romanska stenbyggnad som döljer sig under domkyrkan? I så fall var det en kyrka som byggdes kanske så tidigt som i slutet av 1020-talet eller i början av 1030-talet, dvs. under kung Knut den Stores tid.
Adam av Bremen, en historiker i slutet av tusentalet, kallar Lund för både "metropolis civitas", ungefär Danmarks huvudstad, och Londons medtävlare under Danmarks kung Knut den Stores tid då Danmark var en del av det s.k. Nordsjöväldet ihop med England och Norge. Knut den store är troligen den som både påbörjade kyrkan Drotten som blev gravkyrka för kvarlevorna efter hans far Svend Tveskæg och den som lät bygga kyrkan Sankt Clemens i anslutning till kungsgården. Men han skulle alltså också ha låtit bygga en romansk kyrka där domkyrkan finns numera?
Det är inte mycket man kommit åt att undersöka arkeologiskt av den romanska stenbyggnaden under domkyrkan men den, och även en liten kungsgårdsbyggnad som stod mitt i kyrkogatan och senare blev domskolans första hemvist, sägs vara byggd med samma byggnadsteknik som kyrkan Sankt Clemens. Det indikerar också att att den romanska stenbyggnaden under Lunds domkyrka precis som kyrkan Sankt Clemens kan ha byggts redan omkring 1030-talet.

Det finns några uppgifter som tyder på att den romanska stenbyggnaden under domkyrkan kan ha varit en byggnad för något slags klosterverksamhet (med klosterkyrka) istället för bara en kyrka. Dels så finns det en uppgift om när södra sidoaltaret i Lunds domkyrka invigdes den 11 januari 1131, som säger att reliker överförts från "altaret i det gamla klostrets kyrka". Det har hittills antagits syfta på en kyrka som alltså Svend Estridsen skulle ha låtit bygga på kanske 1060-talet. Men kyrkogården på domkyrkans södra sida användes fortfarande på 1050- till 1070-talet och då omnämns Sankt Laurentius i Lund som något som måste syfta på en större stiftelse eller ett kloster.
I samband med kung knut den Heliges gåvobrev år 1085 lades den ekonomiska grunden till bygget av Lunds domkyrka. Då inrättandes också en domskola, som finns kvar än idag som Katedralskolan i Lund, och Den helige Laurentius gemenskap som senare blev det alltmer sekulariserade kaniksamfundet för Lunds domkyrka. Men med det man vet numera måste man anta att Den helige Laurentius gemenskap bildades redan omkring år 1030 och troligen på initiativ av kung Knut den Store. Det var då också den första klosterverksamheten i Skåne och det är alltså troligen lämningar av deras byggnad som finns kvar under Lunds domkyrka.

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...