Monday 30 March 2020

Koloniområdena i Lund. Del 2. Om första koloniområdena

Som vi berättade i det första inlägget, då vi berättade lite om Lunds kolonihistoria, så motionerade Nils Lundahl till stadsfullmäktige i Lund den 22 januari 1904 om att det skulle inrättas kolonilotter på en del av de fäladslotter som staden hade löst in. Efter att han sen själv fått utreda frågan tillsammans med botanikprofessor Bengt Jönsson så lämnade de ett förslag till stadsfullmäktige om att ”bereda mindre bemedlade och intresserade stadsbor tillfälle att, efter avslutat dagsarbete och på fristunder, i lugn och ro få ägna sig åt en för kropp och själ uppfriskande och välgörande sysselsättning och förströelse i det fria”. Förslaget bifölls i stadsfullmäktige den 27 maj 1904 och det ledde till att Östra koloniområdet anlades som Lunds första koloniområde 1905.

Numera kallas området för Koloniområdet Öster I och har 118 kolonilotter vilket gör att det inte bara är Lunds äldsta koloniområde utan också Lunds största koloniområde. Det är 115 år sedan det anlades nu och som man ser i den första bilden nedan så är det nästan lite övervuxet och lummigt numera vilket bidrar till dess lite charmiga och pittoreska miljö. En byggnad som sägs vara kvar sedan invigningen av området 1905 är den röda sexkantiga paviljongen som man ser i nästa bild.

Men från början fanns det bara 60 eller möjligen 66 kolonilotter i området. På östra sidan om koloniområdet fanns väderkvarnen Marielunds mölla som byggdes någon gång omkring 1860 och fick sitt namn efter ägarens dotter Anna Maria. Staden löste in möllan 1905 och 1912 utvidgades koloniområdet österut med 37 kolonilotter runt möllan. Där i den östra delen av det lite större området byggdes sen den första kolonistugan 1915.

Kolonilotten där den första stugan byggdes ägdes från början av skräddaren J.N. Wallin men kolonilotten togs över 1914 av urfabrikör Birger Hansson som byggde kolonistugan. Kolonistugan utvidgades senare också med kök och veranda och målades röd och vit och döptes till Radisely. Kolonilotten med dess kolonistuga ägs sedan 2005 av Lunds kommun som har gjort den till en visningskoloni i konceptet Lärande koloni där tanken är att vara en inspirationskälla för kolonister och allmänhet.
Under kolonistugans gamla färglager fanns det milda gröna nyanser så när kommunen lät renovera den så målades den i tidstypiska linoljefärger så att den ser ut som den kunde ha sett ut 1915. Inne i stugan får man en upplevelse av 1900-talets första årtionden. Kolonilotten kallas för Radisely efter det lilla lusthuset som fanns där från 1915 och i nästa bild nedan ser man hur den ser ut numera.

1934 revs det som återstod av Marielunds mölla och det skapade plats för ytterligare några kolonilotter till. På västra sidan av möllan fanns det en damm och en bäck i nord-sydlig riktning och eftersom de svämmade över vid vårflod och häftiga regn så lades de igen 1944 och där såddes gräs och blev det som är grönområdet mitt i koloniområdet. 1948 breddades Tornavägen och då försvann 8 kolonilotter.
Den här kolonistugan på kolonilott 85 sägs vara en byggnad från Lundautställningen 1907 som hölls där Lunds stadsparken finns numera.

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...