Sunday 15 March 2020

Stortorget i Lund

Tänk er hela Stortorget  i Lund täckt av ekplank! Det låter kanske som en omöjlig tanke men så har det faktiskt varit en gång tiden!

I början av 1100-talet när Lund just hade blivit ärkesäte för hela Skandinavien, genomförde den danska kungamakten en monumental satsning för att göra Stortorget till stadsbebyggelsens absoluta mittpunkt, som det berättas om det i det stora verket om Lunds historia. Det var en jättelik ekonomisk investering och när torget stod färdigt var det ett enastående uttryck för kungens makt och ambition.


Anläggningsarbetena inleddes med att en rustbädd med pinnar och ris lades ut över hela torgytan, vilket vittnar om att torget tidigare haft problem med regnvatten och fukt. Sedan lades ett bärlager av stora stenar ut över rustbädden och de stenarna transporterades in till staden från den omgivande landsbygden. Därefter lades ett utjämnande lager av jord ovanpå stenarna och troligen var ett syfte också att få torgytan att ligga högre än omgivningen. Till sist täcktes stora delar av torgytan av ekplank som stabiliserades med pålar som slogs ner i jordlagret.
Träbroläggningen var en uppåt sex tusen kvadratmeter stor yta som sträckte sig från domkyrkoområdet i norr till Västra Mårtensgatan i söder. I norra delen av Stortorget stod det också ett gigantiskt torgkors som tros ha symboliserat att kungen garanterade torgfriden. Vid en arkeologisk utgrävning hittades nedänden av det som en gång var dess stolpe, en stolpe som var 62 cm i diameter. Runt torgkorset hade det byggts en kvadratisk plattform där sidan var 180 cm bred.
Det finns de som menar att Lund var Skandinaviens största stad vid den här tiden när Lund blivit ärkesäte för hela Skandinavien och i praktiken Skandinaviens huvudstad även om inte huvudstad fanns som begrepp då. Lund kallades också för Metropolis Daniae, Danmarks moderstad, och det kulturhistoriska friluftsmuseet Kulturens utställning om det medeltida Lund knyter an till det med dess namn Metropolis.
Om ett torg kan vara en kulturhistorisk sevärdhet så är definitivt Stortorget i Lund det. Det anlades redan för mer än tusen år sedan och har samma trekantiga form än idag som det hade från början. Den sista kungahyllning i Lund gjordes där, år 1610 då den danske kungen Christian IV:s son Christian hyllades som ny tronföljare på Stortorget. På Stortorget i Lund har det också genomförts minst en avrättning med halshuggning och Karl XII stod där 1717 och mönstrade soldater för sitt norska fälttåg. Så om du sitter på Stortorget i Lund en solig dag och kanske äter en glass från glasserian i närheten, tänk då också en stund vilken fascinerande plats du befinner dig på!
Välkommen till #destination_lund!

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...