Saturday 29 February 2020

Om medeltidens kungsgårdens område i Lund

I några tidigare inlägg om Lunds äldsta historia har vi berättat att något av det första som hände när Lund anlades var att hela området för kungens nya stad styckades upp i gator, tomter och kvarter genom att det grävdes rännor i marken. Vi har också berättat att kungens manskap troligen bodde i kvarteret Svartbröder, och möjligen i en trelleborg eller något annat slags ringborg. Det här bör ha skett senast under slutet av 960- eller början av 970-talet och den som var kung i det tidiga danska riket var Harald Gormson, mera känd som Harald Blåtand.
När området Lund styckades upp så avsattes området norr om torget, som finns kvar än idag som Stortorget, för att bli kungsgårdens område. Det är tyvärr inte mycket man vet om kungsgården i Lund för det mesta av området där den fanns har inte undersökts arkeologiskt i någon större omfattning ännu. Men i det här inlägget ska vi åtminstone berätta det man vet så här långt om kungsgården i det äldsta Lund. I ett nytt inlägg längre fram ska vi berätta mer om kungsgården men då handlar det om andra halvan av tusentalet.
I den första bilden nedan är hela det område som man tror var kungsgårdens område markerat med ljusgrå färg.

Hela det grå området var kungsgårdens område och vid (1) byggdes Lunds och Skånes första kyrka på 970-talet. Sankt Clemens kyrka (2) byggdes som en stenkyrka, troligen i slutet av 1020-talet på initiativ av Knut den store.
 Området omges av några av gatorna i det tidiga gatunätet. I nästa bild ser man samma område med en karta över dagens Lund i bakgrunden vilket gör det enklare att se kungsgårdens område i förhållande till den nutida bebyggelsen. Precis söder om kungsgården ser man torget och till höger om det ser man platsen för den möjliga trelleborgen som en stor cirkel.

Den första bebyggelsen för kungsgården anlades troligen i början av 970-talet. Vid den tiden var området troligen en gles ekskog i ett lite vattensjukt område. Det kan vara lite svårt att föreställa sig det när man står där idag med domkyrkan, all den omgivande bebyggelsen och all trafiken på gatorna. Det har hittats spridda spår efter tidiga bosättningar i kungsgårdens område, bl.a. flera brunnar och avfallsgropar, och det kan vara spår efter den första kungsgården eller bebyggelse som hörde till den.
De arkeologiska spåren tyder på att den första kungsgårdsbebyggelsen kan ha funnits under västra delen av domkyrkan och delvis söder och norr om den, och kanske också där Krafts torg finns numera. Men någon gång under 970-talet röjdes troligen en del bebyggelse bort för att ge plats åt Lunds och Skånes första kyrka, (1) i bilderna nedan, https://goo.gl/maps/7u2FPGYTYpFJ3QR56. Troligen fanns det en damm också där vilken möjligen kan ha fått sitt vatten från den källa som finns kvar än idag som brunnen i domkyrkans kor.
Det inringade lite skuggade området var kungsgårdens område och vid (1), på norra sidan av där domkyrkan finns numera, byggdes Lunds och Skånes första kyrka på 970-talet. Sankt Clemens kyrka (2) byggdes som en stenkyrka, troligen i slutet av 1020-talet på initiativ av Knut den store.
Från början av tusentalet låg själva kungsgården troligen i området väster om domkyrkan på västra sidan av nuvarande Kyrkogatan. Det området användes nämligen inte för gravar under äldre tid utan först efter att Margareta Valdemarsdotter donerat kungsgården till domkapitlet 1375. De som levde i området under domkyrkan kan då istället ha varit tjänstefolk, olika slags hantverkare och mer eller mindre förslavade människor som t.ex. slaviska krukmakare.
Kyrkor helgade åt Sankt Clemens har i flera fall kunnat kopplas till kungsgårdar och här i Lund fanns det också en Clemenskyrka (2) https://goo.gl/maps/jxpyQwF7dmSoYUUc9. Den byggdes som en stenkyrka, troligen i slutet av 1020-talet på initiativ av Knut den store. Möjligen har det funnits en stavkyrka också där innan dess eller så kan det ha varit en byggnad som tillhörde kungsgården. Vad det än var så byggdes det där redan i slutet av 900-talet. Det har t.o.m. hittats rester av en hägnad av trä i närheten som daterats till så tidigt som omkring år 979.
I den här bilden står vi i Korsningen mellan Klostergatan till vänster och Kyrkogatan rakt fram https://goo.gl/maps/kthvJk8B5DTNPe2bA och tittar upp i det som kungsgårdens område för över tusen år sedan.. Då fanns inte domkyrkan där utan istället var det troligen en glest bevuxen ekskog med låga byggnader av trä som utgjorde den första kungsgårdsbebyggelsen.
Vi kommer som sagt berätta mer om kungsgården så småningom när vi har nått fram till det historiska Lund under andra halvan av tusentalet. Men först ska vi berätta om det som sägs vara Nordens högsta runsten, och som i varje fall är Danmarks högsta runsten. Den hör nämligen, troligen, också hemma i det som var Lund under Harald Blåtands tid. Därefter kan vi förflytta oss en aning framåt i tiden och berätta om var Lunds näst äldsta kyrka byggdes någonstans och med den kom också engelsmän till Lund. Det gjorde att tysk mission förlorade sitt inflytande i Lund för mycket lång tid framöver!

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...