Saturday 29 February 2020

Lät den vikingatida kungen Harald Blåtand bygga en s.k. trelleborg eller något annats slags ringborg här i Lund också?

Lät den vikingatida kungen Harald Blåtand bygga en s.k. trelleborg eller något annats slags ringborg här i Lund också? Arkeologen Sven Rosborn tror i alla fall att det är möjligt och det finns faktiskt en del som tyder på att det skulle kunna stämma. Vi vet inte säkert men vi berättar helt enkelt det man vet så får ni sen själva avgöra vad ni tror om det :)
En trelleborg är en ringformad vikingaborg som byggdes som en jordvall med träpalissad som omgav ett stort borgområde. Harald Blåtand lät bygga ett stort antal såna trelleborgar från slutet av 960-talet till omkring år 980. I flera fall kan det dock handla om enklare ringborgar utan träpalissad. I Danmark har man länge ansett, och anser möjligen fortfarande, att trelleborgar bara byggdes i det som är Danmark numera.
Men trelleborgar har också hittats i staden Trelleborg och i Borgeby väster om Lund, alltså i Skåne som var en del av Danmark under 700 år. Genom att bl.a. studera landskapet uppifrån så har Sven Rosborn hittat ytterligare konstaterade eller möjliga trelleborgar eller ringborgar i Skåne och möjligen har det alltså funnits en här i Lund också.
Den mörkare delen av cirkeln följer från vänster först Kungsgatan och övergår sedan i Kiliansgatan och de bildar tillsammans en nästan perfekt halvcirkel. Om det fanns en trelleborg i Lund bör den alltså ha funnits en bit in i och inom den här cirkeln.

 

Som vi berättade i det förra inlägget om hur Lund anlades, genom att tomter, kvarter och gator stakades ut över hela stadsområdet redan från början på kungligt initiativ, så avviker ett av kvarteren från den geometriska formen hos de övriga kvarteren. Kartan nedan visar att de två gatorna Kungsgatan som börjar vid stortorget och sedan övergår i Kiliansgatan, det lite mörkare skuggade området i cirkeln, bildar en nästan perfekt halvcirkel.
Den avvikande formen för kvarteret Svartbröder https://goo.gl/maps/RfV7YdjcY5wyVAaa6, som omges av de gatorna och alltså omsluts av halvcirkeln i kartan, tyder på att det området redan var upptaget, eller att det fanns något i vägen som gjorde att det inte kunde stakas ut med liknande geometrisk form som de övriga kvarteren. I kvarteret Svartbröder finns också Lunds äldsta kulturlager vilket tyder på att det var där som manskapet bodde medan de stakade ut och anlade Lund.
Om bosättningen där manskapet bodde bestod av en trelleborg eller något annat slags ringborg som Harald Blåtand lät anlägga så bör den i så fall ha funnits inom det område som omges av cirkeln i kartan nedan. Kanske är anledningen till att Kungsgatan och Kiliansgatan fick sin halvcirkelrunda form att de drogs runt en ringborg?
Vid arkeologiska undersökningar vid Kiliansgatan så har en arkeologerna på två olika ställen hittat lämningar efter något som de har tolkat som en bäck. Men om det fanns en ringborg i kvarteret Svartbröder så kan det i själva verket istället ha varit ett vattenförande dike som omgav ringborgen. Det förklarar varför det kan ha hittats en bäck på ställen där arkeologerna inte hade väntat sig att hitta någon.
Manskapet som började anlägga Harald Blåtands nya stad Lund senast i slutet av 960- eller början av 970-talet bodde alltså troligen i kvarteret Svartbröder som omges av halvcirkeln man ser i bilden nedan, och kanske var det inom något slags ringborg som Harald Blåtand låtit anlägga där. Den bör i så fall varit det allra första som han lät göra innan det nya Lund anlades för att ta över den gamla järnålders- och vikingastadens roll.
Här ser man Kiliansgatan åt öster och hur den svänger lite åt höger längre fram i bilden. Till höger i bilden finns kvarteret Svartbröder där det kanske byggdes en trelleborg eller något annat slags ringborg senast i slutet av 960- eller början av 970-talet under kung Harald Blåtands tid. I det kvarteret finns i alla fall Lunds äldsta kulturlager vilket tyder på att det var där som manskapet bodde medan de stakade ut och anlade Lund senast i slutet av 960-talet eller början av 970-talet.
Nästa inlägg om Lund för över tusen år sedan börjar med en lite sorglig händelse under vinterhalvåret år 979-980 med några föräldrar som mist sitt barn. Fortsätt följa våra inlägg så berättar vi snart mer om det.

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...