Wednesday 26 February 2020

Dalby kyrka


Ett besök i det kulturhistoriska Lund blir inte komplett utan ett besök i Dalby kyrka också . Den kyrka man ser i den första bilden nedan och som sägs vara Nordens äldsta bevarade kyrka, åtminstone den äldsta kyrkan byggd av sten. Det är dessutom enkelt att åka dit med buss från Lund.

När det inrättades fem nya biskopsstift i Danmark år 1059 så blev Dalby biskopssäte för ett av dem. I Lund var engelsmannen Henrik biskop och för att ge plats för även de tyska missionsintressena blev Egino, som vigts av ärkebiskopen i Hamburg-Bremen, biskop i Dalby. Nästa bild nedan visar en figur som man visar i Dalby kyrka som Egino, kyrkans biskop.

I Dalby fanns tidigt en av den danske kungens viktigaste kungsgårdar men det är oklart var den låg från början och när den anlades. Troligen var det på västra sidan om kyrkan, någonstans där fotografen stod när den första bilden nedan togs, som den anlades någon gång under första halvan av tusentalet. Egino fick ta kungsgården i besittning när han blev biskop och påbörja bygget av en biskopskyrka och den såg ut som i skissen i nästa bild nedan när den stod klar. Det norra sidoskeppet som markerats med ljust grå färg i skissen finns inte kvar men resten av kyrkan är fortfarande en del av Dalby kyrka än idag.
I nästa bild ser man en del av den äldre muren som finns kvar än idag i Dalby kyrka och som sägs vara en del av den äldsta kyrkan. Längre bort i bilden ser man det södra sidoskeppet som också finns kvar. 
Den sista bilden visar hur det ser ut på utsidan på norra sidan av kyrkan. Där fanns alltså det norra sidoskeppet förut men det finns som sagt inte kvar längre.

Dalby blev alltså biskopssäte för de tyska missionsintressena och centrum för den fortsatta nordiska missionen i Sverige. Dalbys historia som biskopssäte blev dock inte långvarig för när Henrik dog omkring år 1066 så slogs de båda biskopsstiften ihop till ett stift med Egino som biskop och Drotten i Lund som biskopskyrka. Egino räknas därför än idag som Lunds stifts andra biskop.

När Dalby kyrka förlorade sin roll som biskopskyrka så inrättades det istället klosterverksamhet där för ett antal bröder som önskade leva i en gemenskap under ledning av en prost. Det var prästvigda reguljärkaniker som var präglade av de augustinska klosteridéerna. och i början av 1100-talet omvandlades verksamheten till en augustinkorherrestiftelse, det som blev känt som Dalby kloster.

Det tar bara 22 minuter att åka till Dalby med Skånetrafikens gula regionbuss som går fyra gånger varje timme från Lund C https://goo.gl/maps/H9YtYXznSaLAmeF39 till Dalby busstation. Sen är det knappt 200 meter att gå därifrån till Dalby kyrka. Biljett köper man enklast i Skånetrafikens app där man kan betala med sitt betalkort. Vill man följa vad som händer i Dalby kyrka kan man följa Dalby församling här i Facebook.

Som vi har berättat förut så fanns det troligen också något slags klosterverksamhet i Lund redan från omkring 1030 och som i så fall var föregångare till kaniksamfundet vid Lunds domkyrka. Men i nästa inlägg om Lunds äldsta historia, som kommer om drygt en vecka, ska vi berätta om Lunds och Skånes första renodlade kloster där det fanns munkar istället för kanikverksamhet som det var vid Lunds domkyrka och i Dalby.

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...