Wednesday 26 February 2020

Ett av de viktigaste dokumenten i Lunds historia


”I den heliga och odelbara Treenigheten Faderns, Sonens och den helige Andes namn. Vi önskar att alla i Kristus trogna skall veta hur jag, Knut, fjärde son till kung Magnus [dvs. Svend Estridsen], efter att ha ärvt riket av min fader har doterat den helige Laurentius visserligen ännu ej fullbordade kyrka i Lund…Handlagt i Lund den 21 maj 1085”


Så står det i inledningen till ett av de absolut viktigaste dokumenten i Lunds historia. Men om vi först backar ett par år, till år 1081, så finns det en notis i Lunds domkapitels minnesbok Necrologium Lundense, som finns hos Universitetsbiblioteket i Lund, om att Knut den Helige grundlagt bygget av en ny kyrka i Lund det året. Det har länge antagits att det ska ha varit den byggnad som fanns där Lunds domkyrka byggdes senare men numera tror man att den byggnaden istället kan ha varit till för något slags klosterverksamhet, troligen en föregångare till det som senare blev kaniksamfundet Den helige Laurentius gemenskap vid Lunds domkyrka. Den kyrka som började byggas år 1081 på initiativ av Knut den Helige var troligen istället Lunds domkyrka.

Så det var alltså troligen bygget av Lunds domkyrka, som nämns som den ej fullbordade kyrkan i gåvobrevet som man ser i den första bilden nedan, som finansierade inte bara bygget av kyrkan utan också inrättandet av ett domkapitel och ett kaniksamfund av den klosterverksamhet som troligen funnits där sen Knut den Stores tid på omkring år 1030. Dessutom bildades troligen domskolan som finns kvar än idag som Katedralskolan Lund, i samband med Knut den Heliges stora donation. Och domkyrkan byggdes på det som var kungsgårdens område och området för nuvarande Lundagård avsattes som plats för ett biskopsresidens.

Donationens storlek angavs till 52,5 bol totalt men det är oklart hur mycket det var och dessutom representerade det jordvolym och inte antal gårdar. 4½ bol fanns i södra Uppåkra och lika mycket i ”det andra Uppåkra” och det skulle kanske kunna vara gårdar som blev kungalev om Harald Blåtand gjorde Uppåkra till kunglig egendom någon gång under andra halvan av 900-talet. Det var den enskilt största donationen dittills i den danska kyrkans historia och representerade enorma värden.

Knut den Helige ville också försöka återupprätta Knut den Stores Nordsjövälde med Danmark, Norge och England och våren 1085 samlade han den danska ledungsflottan för ett anfall mot England. Planerna ledde dock till att de danska stormännen gjorde revolt mot kungen och det slutade med att Knut den Helige, hans bror Benedikt och 17 av hans hirdmän mördades framför högaltaret i Sankt Albani träkyrka i Odense den 10 juli 1086. Den händelsen brukar ibland ses som vikingatidens definitiva slut i Danmark och med det kan man därför också säga att Lunds historia gick in i medeltiden.

I ett sista och avslutande inlägg om en vecka om Lund för tusen år sedan ska vi berätta om händelserna precis i medeltidens början som kanske mer än något annat la grunden till det medeltida Lunds status för mycket lång tid framöver.

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...