Wednesday 26 February 2020

Om kungens besök 1893


Lördagen den 27 maj 1893 anlände kung Oscar II med tåg till Lund vid 10:30 och då tog fotograf Per Bagge den första bilden man ser nedan med folksamlingen utanför den gamla stationsbyggnaden här i Lund precis efter att kungen hade anlänt. Kungen och kronprinsen, som senare blev Gustav V, skulle närvara vid doktorspromoveringen när Oscar II enligt uppgift skulle promoveras till jubeldoktor. Som man ser så var det många som ville vara med där utanför stationen och se på när kungen och kronprinsen kom till Lund:)


Den där dagen 1893 tog Per Bagge nästa bild också där man ser hur Klostergatan hade smyckats inför kungens ankomst och en vimpel hänger ner någonstans strax framför kameran. Byggnaden man ser i den bilden finns kvar än idag och det är den vita byggnaden man ser i nästa bild som vi tog häromdagen. Grand Hotel här i Lund fanns inte på den tiden utan började byggas först 1896, tre år efter att den äldre bilden av Klostergatan togs, och numera finns det till höger utanför bilden.


Zoomar man in i den äldre bilden, som vi har gjort i nästa bild, så ser man en intressant skylt med formen av en målarpalett. 
På skylten står det "Fotografisk Atelier Lina Jonn" och det var där som Per Bagge arbetade som fotograf. Efter att ha arbetat som fotograf i Helsingborg så öppnade Lina Jonn en egen fotoateljé i augusti 1891 där på Bantorget 6 i Lund https://goo.gl/maps/Az2oQLdPunksQ9ZP9. Per Bagge och Albert Wilhelm Rahmn är två fotografer som Lina Jonn anställde och de och hon själv har lämnat efter sig en mängd vackra gamla foton som vi i Lunds ideella turistinformation Destination Lund kan använda numera när vi vill berätta om det kulturhistoriska Lund för turister och besökare.

Lina Jonn fick i uppdrag att föreviga kungen med ett porträtt den där dagen då han skulle promoveras och det porträttet ser man i nästa bild nedan. Enligt uppgift så ingick inte liljekonvaljbuketten man ser i kungens frack i den ursprungliga utstyrseln utan den sattes dit av Olga Fürst som bad att få sätta dit den i hans frackuppslag inför fotograferingen. Hon var hustru till professor Carl Magnus Fürst som var god vän med Oscar sedan tiden innan han blev kung.

Det porträttet av kungen fick stor uppmärksamhet efteråt och det gjorde att Lina Jonns fotoateljé blev populär och fick ett rejält uppsving. I den sista bilden ser man Lina Jonn själv i ett självporträtt. Hon dog 35 år gammal den 25 december 1896, bara drygt 3 år efter den här dagen då hon fotograferat kungen i här i Lund.

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...