Sunday 31 May 2020

Unik tavlan av Karl XII återfunnen i Versailles. Destination Lund skrev ett brev till Frankrike.

Nu har vi helt unik information att berätta om den målning av Karl XII som gjordes här i Lund hösten 1717, och som Karl XII skar sönder under ett oannonserat besök i målaren David Kraffts ateljé som fanns vid Stortorget här i Lund. Den historien berättade vi här

Enligt de uppgifter vi hade när vi skrev det förra inlägget så finns den skadade målningen i Versailles och vi fick frågor om bl.a. var i Versailles den finns och om det går att bekräfta att den verkligen finns där. Med det som anledning så kontaktade vi informationen hos Versailles och det är den information som de har gett oss som vi nu kan berätta om.
Målningen finns i deras arkiv eftersom de för närvarande inte har någon plats där de kan visa kungliga porträtt från andra hov. De bifogade dock en bild av målningen som de fått från "Photographic Agency of the Réunion des musées nationaux (RMN)" och som vi visar som två bilder nedan. Vi ska strax säga mer om bilderna.


Enligt deras information kommer målningen från den Franska kungliga samlingen där den omnämns så tidigt som på 1700-talet. De säger att det Franska hovet möjligen har fått målningen som en diplomatisk present från Karl XII själv.
Målningen är signerad och daterad "David von Kraft 1718" och det finns en text skriven med gammaldags franska bifogad från honom där det står (fritt översatt till engelska av Versailles och sedan till svenska av Destination Lund):
"Detta är det unika enda porträtt som Karl XII, ärorikt ihågkommen som Kung av Sverige, tillät att någon målare gjorde av honom efter hans tillträde som kung. Det verkar som om han ångrade sin tillåtelse till att målningen gjordes för när den var färdig så skar han sönder sitt ansikte i målningen med en kniv. Försök att reparera det har gjorts. Efter att ha fått äran att tjäna en så stor monark genom att vara hans målare och att ha varit den enda som kunde göra en målning av honom med hans verkliga anletsdrag i form av det aktuella porträttet, som jag målade i Lund i Skåne år 1719, samma år som denna hjälte dödades under belägringen av Fredrikshald i Norge, ger jag mig själv äran att få sätta mitt namn på det."
Årtalet som anges ovan, 1719 kan dock inte vara korrekt eftersom Karl XII lämnade Lund igen den 11 juni 1718 och den 30 november sköts han till döds i Norge. Istället måste målningen ha gjorts under hösten 1717 som är den uppgift vi har sedan tidigare.
Det som förstås är allra mest intressant med den här versionen av målningen, som alltså finns arkiverad hos Versailles, är det snitt i tavlan som Karl XII själv sägs ha gjort i den. Vi har hört talas om det men vi har ju aldrig har haft möjlighet att få se det förut. I den första bilden nedan ser man hela tavlan men i nästa bild har vi beskurit bilden så att man ser hans ansikte i närbild och då framträder snittet tydligt. Ett snitt som går tvärs över näsan i målningen så som David Krafft skrev i sin text.
Eftersom målningen finns i Versailles, och inte hänger framme så att allmänheten kan få se den, så är det nog inte många om ens någon som har sett det snittet förut eller i varje fall inte har sett det sedan väldigt länge. Men nu har ni som följer oss fått se det, så nu vet ni hur det snitt ser ut som Karl XII gjorde i den målningen just här i Lund för snart 301 år sedan. Ett väldigt tydligt spår alltså från den så omtalade svenske kungens vistelse här i Lund.

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...