Tuesday, 12 May 2020

Lunds sevärdheter och upplevelser - tips med Destination Lunds broschyrer. Del 1

Nu har vi drygt fyra sommarmånader framför oss och årets typiske turist i Lund kommer vara en Lundabo! Därför startar vi nu HemesterLund 2020!

Ja coronaepidemin gör ju att vi får fira semester hemma i år och därför vill vi tipsa om intressanta sevärdheter och upplevelser som man kan göra här hemma i och omkring Lund. Sånt som gör den här sommaren också till en minnesvärd semesterupplevelse! Eller HemesterLund som vi kallar det.

I del 1 får ni våra första 4 tips på sånt ni kan uppleva här i Lund i sommar med våra broschyrer som er guide!
Men vi vill se era HemesterLund-bilder också så dela dem i Instagram och tagga dem med #hemesterlund, och gärna med #destination_lund också. Era HemesterLund-upplevelser kan ge inspiration för oss och alla andra. Själva heter vi @destination_lund i Instagram. 
Ni kan se andra bilder som redan har taggats #hemesterlund om ni går till den här sidan . Gör ni någon av utflykterna vi berättar om nedan så vill vi gärna se bilder från era upplevelser taggade som #hemesterlund så att vi år se hur ni upplevde det!
Fortsätt följa oss för vi kommer berätta mer då och då under hela sommaren och inte minst plocka upp intressanta saker man hittar mer om i våra broschyrer.
#hemesterlund #destination_lund


1. Med cykel runt Slaget vid Lund


Här finns broschyren

Slaget vid Lund mellan Sverige och Danmark den 4 december 1676 är en händelse som fascinerar många än idag, men man kan inte ta sig med bil till många av platserna där slaget utspelade sig. För snart 3 år sedan tog vi därför fram en cykelrunda till 13 platserna och det finns inget annat sätt än det här att se lika många platser där Slaget vid Lund har utspelat sig..

Så snart man kommit ut från Lund så går cykelrundan på fina och lågt trafikerade cykelvägar med vacker utsikt över det skånska landsbygden. Det är en fin cykelrunda som man inte tröttnar på i första taget och några av oss har cyklat den 5-6 gånger redan. Därför är det kanske inte så konstigt att det här också är en av våra mest populära utflykter.

Hela cykelrundan är 40 km lång och tar 5-6 timmar att cykla i lugnt tempo. Efter ungefär halva sträckan kommer man till Kävlinge golfbana där man kan stanna för att äta lunch, antingen medhavd matsäck eller hos Kävlinge golfrestaurang. Där finns också Kävlinge golfkiosk som bl.a. säljer varmkorv och glass.

Vägvisning och information om var det finns toaletter längs med vägen hittar man i broschyren och där står också vad som hände på de olika platserna den där dagen 1676.


2. Stadsvallen och tullarna
Här finns broschyren

Den medeltida stadsvallen runt det som var hela Lund under 800 år byggdes på 1130-talet men numera finns det bara en kort sträcka kvar av den. Så hur kan man uppleva stadsvallen om den knappt ens finns kvar? Genom att gå på promenad längs den sträcka där stadsvallen gick en gång i tiden!

Därför har vi tagit fram en promenad som följer vägen för stadsvallen så nära som möjligt och som berättar både om hur stadsvallen såg ut och om de fyra tullarna där man kunde passera in och ut ur det medeltida Lund. Men vi berättar också om andra intressanta saker man passerar förbi längs med vägen.

Promenaden tar inte mer än två timmar om man bara vill gå hela sträckan men avsätt fyra timmar för det finns mycket intressant att se på som man kanske inte tänker på i vanliga fall eller kanske inte visste om. Vägvisning och var man hittar de två toaletter som finns längs med vägen hittar man också i broschyren.


3. Norra kyrkogården i Lund
Här finns broschyren

En promenad på en kyrkogård låter kanske inte så intressant men det är det definitivt om promenaden är på Norra kyrkogården i Lund med den här broschyren som guide, så ge det en chans! Man får höra talas om många intressanta personer och även se olika gravplatser som är intressanta på olika sätt. Dessutom får man anledning att besöka många olika av kyrkogårdens områden som också ser olika ut.

En varm och solig dag eller kväll är Norra kyrkogården en väldigt vacker, stillsam och skön oas att promenera i. Med alla dessa kulturhistoriskt intressanta gravar så blir det dessutom en desto större upplevelse. Vill man gå till alla de gravar vi berättar om i broschyren bör man avsätta tre timmar.
 


4. Uppåkra
Här finns broschyren

Det finns egentligen inte mycket konkret att se på i Uppåkra. Eftersom platsen kommer vara föremål för arkeologiska undersökningar under överskådlig tid så går det inte bygga något där. Men det är ändå intressant att se på platsen där norra Europas största järnålders- och vikingastad fanns till för tusen år sedan. En stad som var hela sju gånger så stor som Birka utanför Stockholm.

Under sommarhalvåret finns det guidade visningar mot betalning i Uppåkra men den som vill kan istället guida sig själv helt gratis med den här broschyren och ändå få ut mer av det jämfört med att följa med på en guidad visning. Broschyren berättar om några av de viktigaste byggnaderna och fynden och om Uppåkras historia ända fram tills Lund tog över Uppåkras roll.

Vill man åka till Uppåkra med buss så är det nästan 1 km att gå från den närmsta busshållplatsen så det är bättre att cykla dit istället och det tar bara omkring 20 minuter från Lund. Annars måste man köra dit med egen bil.
 
 


Mer tips du kan läsa i del 2. 

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...