Tuesday 12 May 2020

Lunds sevärdheter och upplevelser - tips med Destination Lunds broschyrer. Del 2

Vi fortsätter med intressanta tips inför Lundasemester eller som vi kallar den HemesterLund. Del 1 hittar ni här.
Idag kommer ni att läsa om 4 tips till.
Vi vill se era HemesterLund-bilder också så dela dem i Instagram och tagga dem med #hemesterlund, och gärna med #destination_lund också. Era HemesterLund-upplevelser kan ge inspiration för oss och alla andra. Själva heter vi @destination_lund i Instagram och vi finns alltså här
Ni kan se andra bilder som redan har taggats #hemesterlund om ni går till den här sidan https://www.instagram.com/explore/tags/hemesterlund/. Gör ni någon av utflykterna vi berättar om nedan så vill vi gärna se bilder från era upplevelser taggade som #hemesterlund så att vi år se hur ni upplevde det!
Fortsätt följa oss för vi kommer berätta mer då och då under hela sommaren och inte minst plocka upp intressanta saker man hittar mer om i våra broschyrer.

5. Lunds koloniområden


Här finns broschyren

Här i lund finns det 18 vackra och kulturhistoriskt intressanta koloniområden och en karta i broschyren visar var allihop finns. Fyra av dem är redan över hundra år gamla och i många kolonilotter finns det små vackra pittoreska kolonistugor och många är som små vackert nästan lite övervuxna trädgårdar. Lund koloniområden är vackra sevärdheter som alla som vill är välkomna att besöka mellan 08:00 och 20:00 varje dag mellan den 1 maj och 31 augusti.

Några av koloniområdena ligger på gångavstånd från Lunds centrum men bästa sättet att se på koloniområdena är att cykla runt och se på några som ligger bredvid eller nära varandra. Vill man bara cykla iväg och se på ett eller två områden räcker det med några timmar men man kan lätt fylla en heldag med att cykla runt och se på koloniområden. Vill man se alla Lunds koloniområden så får man ägna flera dagar åt det. Det är också intressant att se på flera koloniområden och se hur olika de kan vara.


6.  Botaniska trädgården i Lund
Här finns broschyren

Botaniska trädgården? Vem har inte redan varit där och sett den flera gånger? Ja, så är det förstås men det finns mycket att se på där som man kanske inte har tänkt på förut men som man hittar och kan läsa om i den här broschyren. Med den som guide så blir ett besök i botaniska trädgården mycket mer intressant än det skulle ha varit annars.

Hur många har t.ex. varit och sett på botaniska trädgårdens dungar med lindar, bokar och lönn? Ofta går man bara förbi sånt som vilka träd som helst men går man dit och stannar upp så kan man jämföra och se hur träden skiljer sig åt. Broschyren pekar ut och berättar om 34 saker att se på i botaniska trädgården men berättar också om de tropiska växthusens nio olika avdelningar.

Med den här broschyren som guide får man en intressant eftermiddag i botaniska trädgården i Lund!


7. Skånska landstinget i Lund
Här finns broschyren

Under nästan 700 år höll den danske kungen landsting för skånska stormännen, Skåninge landsting som det kallades, utanför Lund. Det var där som skånelagen utövades och det var där som danska tronföljare hyllades av folket som rättmätiga tronföljare, vilket behövdes eftersom kronan inte ärvdes automatiskt så som det är nuförtiden. Det var t.ex. vid Skåninge landsting vid Lerbäckshög här i Lund som Margareta hyllades som vad som skulle kunna beskrivas som regerande drottning för Danmark flera år innan hon blev regerande drottning för Kalmarunionen.

Det är tre landstingsplatser det handlar om och den första är Arendala tingsplats omkring 7 km öster om Lund och det är en fin cykelutflykt som man kan göra under några timmar. Platsen finns högst uppe på en höjd och där finns egentligen inget mer att se på än ett vindkraftverk och en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet om det är klart väder. Men det är en intressant plats ändå för det var där som det började hållas landsting troligen redan på 970-talet av kung Harald Blåtand. De andra två landstingsplatserna var Stortorget en tid under 1100-talet och Lerbäckshög där Skåninge landsting hölls ända till i början av 1600-talet.

Med den här broschyren som guide kan man cykla och se på alla landstingsplatserna och läsa om några händelser som har utspelat sig där.


8. Sankt Lars sjukhus
Här finns broschyren


Sankt Lars sjukhus var ett mentalsjukhus här i Lund som öppnade 1879 och var i drift till i slutet av 1980-talet med nästan 2 500 patienter som mest. Det var som en sluten värld med en mängd olika byggnader som hade olika funktion och inrymde olika vårdavdelningar. Det var en på många sätt dyster värld men historien om sjukhuset är kulturhistoriskt intressant.

Med den här broschyren som guide får man veta väldigt mycket om Sankt Lars sjukhus och dess historia, om olika behandlingar som utfördes där och om vad det många olika byggnaderna som finns kvar än idag användes till. Broschyren berättar både om hospitalet som öppnade 1879 och om asylen som öppnade 1891 men också om sjukhusets begravningsplats som öppnade 1895 och lite om paviljongerna i det nya området som byggdes på 1950- och 1960-talet.

Området täcker en ganska stor yta och bästa sättet att se det är att cykla runt och stanna till på olika ställer för att läsa om de olika byggnaderna i broschyren. Räkna med omkring fyra timmar för att se hela området.
  
 

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...