Sunday 31 May 2020

Östra kyrkogården - en kulturhistorisk promenad

Varsågoda, här får ni vår nya broschyr om den kulturhistoriskt intressanta Östra kyrkogården här i Lund. Nu har ni ännu en sak att göra den här sommaren hemma i HemesterLund!

Som ni nog vet så har vi redan en broschyr om den kulturhistoriskt intressanta Norra kyrkogården här i Lund, men Östra kyrkogården är minst lika intressant för där vilar många av Lunds mest framstående borgare och akademiker. Vår broschyr tar med er på en promenad under 1-2 timmar till 39 gravar och ännu fler intressanta personer som har satt intressanta avtryck i 1800- och 1900-talets historia.
T.ex. kommer ni få se graven för den som 1885 blev den förste svensk och åttonde europé som korsade den afrikanska kontinenten, den första kvinnliga reportern vid Sveriges Televisions Aktuellt-redaktion, en fotograf från Chicago som gjorde en liten blyertsinskrift i domkyrkans krypta den 21 januari 1867 i samband med ett fotouppdrag, Kulturens upphovsman, en arkitekt som sägs ha dött av ilska när han fick höra talas om Helgo Zettervalls planer på att skapa en ren, romansk katedral av Lunds domkyrka, Nordens första kvinnliga docent i litteraturhistoria, och nationsgravarna för Smålands, Skånska, Ystads, Göteborgs och Västgöta studentnationer. För att bara nämna något.

Det här är Lunds ideella turistinformation Destination Lunds 16:e broschyr där man guidar sig själv till intressanta kulturhistoriska utflykter och upplevelser här i Lund. Med dem hoppas vi att er hemester här hemma i Lund det här året också blir till en fin och händelserik upplevelse trots att ni kanske måste stanna hemma det här året. Här hittar ni alla våra broschyrer och självklart är de helt gratis och utan reklam.

Men berätta gärna för oss om hur ni tycker att våra broschyrer fungerar som hemester-upplevelser, för då kanske vi kan göra dem ännu bättre. Också får ni väldigt gärna ta bilder av era upplevelser och dela dem i Instagram taggade med #hemesterlund och #destination_lund. Det gör vi förstås själva också 🙂
Lunds ideella turistinformation Destination Lund är en helt ideell och oavlönad verksamhet som har som mål att öka turismen till Lund genom att ta fram bättre turistinformation om Lund. Det är ganska mycket jobb vi gör för att åstadkomma det och bilden nedan visar några av de minnesanteckningar vi gjorde medan vi arbetade med den här broschyren. Vi gör det här för att det skulle vara så värdefullt för Lund genom att stärka centrumhandeln, skapa nya jobb och göra Lund lite roligare för oss själva också om turismen ökar sen när coronapandemin är över. Men det skulle aldrig gå utan alla er som följer våra inlägg och delar dem så att många andra också hittar dem. Så tack för att ni följer våra inlägg! Det betyder mycket för oss!

No comments:

Post a Comment

Small travel guide on Lund in ENGLISH from Destination Lund Sweden

Finally! We have the small travel guide “Destination Lund” in English! It’s free of charge and suitable to all kinds of electro...