En staty som inte finns, meridianen för akademiska kvarten och ett referensmått för exakt hur mycket som är lagom. Det är några av de humorinstallationer man kan se på som turist eller besökare här i Lund!
De som står bakom just de här tre humorinstallationerna är Uarda-akademien som så mycket annat har sina rötter hos Lunds universitet. Vet ni förresten hur de kom fram till hur mycket som är lagom? Det ska vi strax berätta.
I nästa vecka är det dags för årets humorfestival här i Lund även om allt inte kommer vara som vanligt. Om ni kommer till Lund då så kan ni passa på att gå på en promenad runt Lundagård och universitetsplatsen också för att se på några av de nämnda humorinstallationerna. De finns utomhus så de är alltid fritt tillgängliga för den som vill se dem.
Börja vid Krafts torg där ni kan se på statyn som inte finns. Då kan man förstås fråga sig hur man ska kunna se den?! Nä, det går förstås inte men plaketten som hade suttit på den om den hade funnits finns där, så den kan ni se på
Inte långt därifrån, vid universitetsplatsen, hittar ni meridianen för akademiska kvarten, för vid universitetet här i Lund börjar ju föreläsningarna en kvart efter utsatt tid, dvs. med en akademisk kvart. Då är det förstås logiskt om meridianen för akademiska kvarten finns just här i Lund, dvs. 1 timme och 15 minuter från Greenwich där nollmeridianen finns.
Så det där med lagom. Det är ett knepigt mått eftersom alla har sin egen åsikt om vad som är lagom. Uarda-akademien bestämde sig för att bringa lite ordning på det genom att installera ett referensmått som visar exakt hur mycket som är lagom, men någon kanske undrar hur de kom fram till det? De bestämde sig helt enkelt för att det ska vara 15 cl vilket motsvarar tre snapsar för det tycker de är lagom!
Det finns också en minnesplakett som minner om en pastorskas fall på sin höft
På den här platsen vid Tegnérplatsen här i Lund https://goo.gl/maps/YSJPGyA8mKN2 föll en pastorska på sin höft den 15 augusti 1991 och det har uppmärksammats med den här plaketten.
Vi har också ett nasotek här i Lund. Nasoteket finns dock tillfälligt hos Kulturen och det kostar en entréavgift för att få gå in där men allt det andra kan ni se på helt gratis.
Här
i Lund finns det ett nasotek med näsavgjutningar av personer vid Lunds
universitet som har gjort framstående insatser och för närvarande finns
det 198 näsavgjutningar.
Vi har en mobilvänlig broschyr som visar var alla humorinstallationerna finns och där kan ni läsa lite mer om dem och vad de handlar om. Broschyren hittar ni här i Google Drive